Στο πλαίσιο της πρακτικής μου άσκησης μέσω ΕΣΠΑ στο 15ο Νηπιαγωγείο Πατρών, υλοποιήθηκε μία θεματική προσέγγιση με στόχο να γνωρίσουν τα παιδιά τα βασικά συστήματα του ανθρώπινου σώματος. Μέσα από βιωματικές, πειραματικές και δημιουργικές δραστηριότητες, εξερεύνησαν με ενθουσιασμό το σκελετικό, το αναπνευστικό, το κυκλοφορικό και το πεπτικό σύστημα.

Το Σκελετικό Σύστημα
Ανακαλύψαμε τα βασικά οστά του σώματος και φτιάξαμε τη δική μας «ακτινογραφία» του χεριού, συνδυάζοντας γνώση και τέχνη.

Το Αναπνευστικό Σύστημα
Μιλήσαμε για τη διαδρομή του αέρα, παρατηρήσαμε την αναπνοή μας και φτιάξαμε λειτουργικό μοντέλο πνευμόνων.

Το Κυκλοφορικό Σύστημα
Εξερευνήσαμε την καρδιά και τα αγγεία, μετρήσαμε τους παλμούς μας και κατασκευάσαμε το κυκλοφορικό σύστημα με πλαστελίνη και φαντασία.

Το Πεπτικό Σύστημα
Μάθαμε πώς το φαγητό ταξιδεύει μέσα στο σώμα μας! Από το στόμα μέχρι το έντερο, παρακολουθήσαμε τη διαδρομή της τροφής και αποτυπώσαμε τη γνώση μας μέσα από κατασκευές.

Το Βιβλιαράκι Μου για το Σώμα
Στο τέλος του πρότζεκτ, κάθε παιδί συγκέντρωσε τις κατασκευές του σε ένα προσωπικό βιβλιαράκι. Στο εξώφυλλο, έκοψε και ζωγράφισε το δικό του ανθρωπάκι, δίνοντας μια ξεχωριστή, προσωπική πινελιά!
Το βιβλίο αυτό έγινε μικρός θησαυρός γνώσης και δημιουργίας, που πήραν μαζί τους στο σπίτι.

Μαθησιακά Οφέλη
Τα παιδιά:
Γνώρισαν βασικά συστήματα του σώματος με τρόπο κατανοητό και διασκεδαστικό.
Πειραματίστηκαν, κατασκεύασαν, συνεργάστηκαν και εκφράστηκαν δημιουργικά.
Καλλιέργησαν δεξιότητες παρατήρησης, λεπτής κινητικότητας, γλωσσικής και κοινωνικής ανάπτυξης.
Διαθεματικό Project «Ανακαλύπτω τα Κτήρια»
Στο πλαίσιο της πρακτικής μου άσκησης μέσω ΕΣΠΑ στο 15ο Νηπιαγωγείο Πατρών, υλοποιήθηκε και το σχέδιο εργασίας «Ανακαλύπτω τα Κτήρια», βασισμένο στις απορίες και τα ενδιαφέροντα των παιδιών για τον κόσμο που τα περιβάλλει. Η θεματική προσέφερε πλούσια ερεθίσματα, συνδέοντας τη γλώσσα, τα μαθηματικά, τις φυσικές επιστήμες, τις τέχνες, την τεχνολογία και τη ζωή στην κοινότητα.
Η εμπλοκή των παιδιών ήταν συνεχής και ενθουσιώδης. Το project ανέπτυξε δεξιότητες, φαντασία και συνεργατική διάθεση. Ακολουθεί αναλυτικά η πορεία του: 1. Ψηφοφορία για τη θεματική
Τα παιδιά επέλεξαν το θέμα του project μέσα από διαδικασία ψηφοφορίας με κύβους και εικόνες. Μάθαμε πώς παίρνουμε αποφάσεις ως ομάδα και πώς οργανώνουμε τη σκέψη μας.

2. Τι είναι ένα κτήριο;
Συζήτηση, παρατήρηση φωτογραφιών και παιχνίδι αντιστοίχισης (π.χ. πού κοιμόμαστε, πού μαθαίνουμε). Αναγνωρίσαμε μορφές, σχήματα και λειτουργίες των κτηρίων.

3. Ζωγραφίζω το σπίτι μου
Με μαρκαδόρους, τα παιδιά αποτύπωσαν τα δικά τους σπίτια ή φανταστικά κτήρια. Έπειτα παρουσίασαν τις ζωγραφιές τους στους συμμαθητές τους.

4. Χτίζω ένα γερό σπίτι
Παρακολούθηση εκπαιδευτικού βίντεο για τα στάδια κατασκευής, σειροθέτηση εικόνων και φύλλο εργασίας. Τα παιδιά κατασκεύασαν σπίτια με LEGO σύμφωνα με τα στάδια.


5. Τα σπίτια του κόσμου
Ανάγνωση βιβλίου, παρατήρηση πολιτισμικά διαφορετικών κατοικιών και αντιστοίχιση ανθρώπων με το κατάλληλο σπίτι σε φύλλο εργασίας.

6. Σκηνές των Ινδιάνων με μοτίβα
Τα παιδιά διακόσμησαν σκηνές tipi με μοτίβα (τρίγωνα, γραμμές, κουκκίδες), μαθαίνοντας για την έννοια της διακοσμητικής επανάληψης και της πολιτισμικής ταυτότητας

7. Τα Τρία Γουρουνάκια – Θεατρικό παιχνίδι
Δραματοποίηση του παραμυθιού με έμφαση στα υλικά των σπιτιών και την αξία της σταθερής κατασκευής. Συνεργασία, έκφραση και φαντασία.

8. Μετρώ και ζωγραφίζω την ιστορία Τα Τρία Γουρουνάκια
Με φύλλο εργασίας, τα παιδιά μέτρησαν αντικείμενα της ιστορίας και τα ζωγράφισαν. Σύνδεση γλώσσας, μαθηματικών και αφήγησης.

9. Μικρό- Μεγάλο Ταξινόμηση κτηρίων
Ταξινομήσαμε εικόνες κτηρίων από το πιο χαμηλό ως το πιο ψηλό. Συζητήσαμε για ορόφους, σχήματα και μεγέθη.

10. Γίνομαι αρχιτέκτονας, μηχανικός και οικοδόμος
Τα παιδιά ανέλαβαν ρόλους και κατασκεύασαν τα δικά τους σπίτια με τουβλάκια, ξυλάκια και χαρτιά. Εμπλουτισμός λεξιλογίου και κατανόηση των ρόλων στην οικοδομή.

11. Χτίζουμε με χρώματα
Ομαδική εικαστική δημιουργία με σφουγγάρια και τέμπερες πάνω σε χαρτί του μέτρου. Δημιουργία μοτίβων και καλλιέργεια ομαδικού πνεύματος.

12. Υλικά και νερό: Τι επιπλέει;
Πείραμα με ξύλο, πέτρα, πλαστελίνη κ.ά. Διατύπωση υποθέσεων, παρατήρηση και καταγραφή. Η επιστημονική σκέψη σε προσχολική ηλικία!

13. Το σπίτι μου μέσα κι έξω
Παρατήρηση εσωτερικών χώρων, δημιουργία διπλής κατασκευής (πρόσοψη + εσωτερικό), προετοιμασία ερωτήσεων για την επερχόμενη επίσκεψη αρχιτέκτονα.

Τελική Δράση: «Ο Αρχιτέκτονας στην Τάξη μας»
Ιδιαίτερα ξεχωριστή ήταν η επίσκεψη του αρχιτέκτονα Γεράσιμου-Βίκτωρα Σιδηρόπουλου, ο οποίος έφερε στην τάξη μας πραγματικά σχέδια, μακέτες, πενάκια και εργαλεία. Τα παιδιά ήρθαν σε επαφή με έννοιες όπως «κάτοψη» και «τομή», είδαν πώς σχεδιάζεται ένα σπίτι, άγγιξαν επαγγελματικό υλικό και… έγιναν και τα ίδια μικροί αρχιτέκτονες! Ο αρχιτέκτονας χάρισε σε κάθε παιδί από ένα πενάκι, ενθαρρύνοντάς τα να συνεχίσουν να σχεδιάζουν τα δικά τους σπίτια, όπως ακριβώς κάνουν οι αρχιτέκτονες. Η τάξη γέμισε σχέδια, χρώματα και περηφάνια.

Στο τέλος, τους απονεμήθηκε συμβολικά το «Βραβείο Μικρού Αρχιτέκτονα», ενώ εκείνα του χάρισαν ζωγραφιές και του έκαναν ερωτήσεις γεμάτες φαντασία και ενδιαφέρον. Η εμπειρία αυτή ενίσχυσε την αυτοπεποίθησή τους και έδωσε ουσία σε όσα είχαν μάθει.

Τι αποκομίσαμε;
Το σχέδιο εργασίας προσέφερε στα παιδιά:
Επαφή με τον κόσμο των κατασκευών και της αρχιτεκτονικής
Ανάπτυξη συνεργασίας, γλωσσικής έκφρασης και μαθηματικής σκέψης
Καλλιέργεια παρατηρητικότητας, αισθητικής και δημιουργικότητας Ενίσχυση της εμπιστοσύνης στον εαυτό και τη φωνή τους
Ποικιλία τρόπων μάθησης: αισθητηριακή, βιωματική, καλλιτεχνική, τεχνολογική Κλείνοντας…
Τα παιδιά έζησαν μια πλούσια, ουσιαστική μαθησιακή εμπειρία, γεμάτη αλληλεπίδραση, φαντασία και χαρά. Το σχέδιο εργασίας «Ανακαλύπτω τα Κτήρια» μάς έδειξε πως όταν η μάθηση ξεκινά από την περιέργεια των παιδιών, η πορεία της είναι πάντα δημιουργική!
Παλάση Σιδηροπούλου
Φοιτήτρια Πρακτικής Άσκησης (ΤΕΕΑΠΗ – Πανεπιστήμιο Πατρών)