Πληροφορίες

Η φωτογραφία μου
ΠΑΤΡΑ, ΑΧΑΙΑ, Greece
Πολυαγαπημένα μας παιδιά και γονείς,αγαπητοί συνάδελφοι ... Ονομάζομαι Παγανιά Γεωργία ,Νηπιαγωγός και προϊσταμένη του 15ου Νηπιαγωγείου Πατρών. Το 15ο Νηπιαγωγείο Πατρών βρίσκεται στην Μαιζώνος 26 ΤΚ 26223 στο κέντρο της πόλης. Λέγεται και Στρούμπειο και συστεγάζεται με το 2ο Δημοτικό σχολείο Πατρών. Το Στρούμπειο είναι ένα από τα ιστορικότερα σχολεία των Πατρών με την ίδρυση του να χρονολογείται το 1883.

Σάββατο 3 Απριλίου 2021

Etwinning Ιανουάριος 2021 «Let’s play every day»-Νέα χρονιά ,νέα παιχνίδια πολλά!!!

 Ξεκινήσαμε την νέα χρονιά ταξιδεύοντας νοερά σε τόπους μακρινούς και μάθαμε παιχνίδια από όλο τον κόσμο.

Παιχνίδια του κόσμου!

https://www.paidiamenoumespiti.gr/post/paixnidia-tou-kosmou

https://www.biomatiko.gr/wp-content/uploads/2015/07/diaforetikotita1.pdf

Λούτα ντε Γκάλο – Βραζιλία

Το Λούτα ντε Γκάλο σημαίνει στα πορτογαλικά η «μάχη των πετεινών» και μόλις το παίξεις θα καταλάβεις γιατί!

Πώς παίζεται;

Παίζεται από δύο παιδιά, αλλά μπορεί να παιχτεί και με περισσότερα αν παίρνουν σειρά. Κάθε παίκτης θα χρειαστεί ένα μαντήλι ή ένα κομμάτι ύφασμα που είναι τοποθετημένο σε μια τσέπη ή στη μέση. Αφήστε μεγάλο μέρος του μαντηλιού να κρέμεται έξω από την τσέπη, έτσι ώστε το άλλο πρόσωπο να το αρπάξει. Και οι δύο παίκτες πρέπει να ακουμπήσετε το δεξί χέρι στο στήθος σας και να μην το χρησιμοποιήσετε καθόλου. Στη συνέχεια, χοροπηδώντας στο ένα πόδι, κάθε παίκτης πρέπει να προσπαθήσει να αρπάξει το μαντήλι από τον αντίπαλό του χρησιμοποιώντας το αριστερό του χέρι.

Όποιος χρησιμοποιήσει το δεξί του χέρι ή ακουμπήσει και τα δύο πόδια κάτω ή του κλέψουν το μαντήλι, χάνει!

Εμείς βρήκαμε αρχικά στο χάρτη την Βραζιλία,είδαμε τα αξιοθέατα της ,γνωρίσαμε την σημαία της και ξεκινήσαμε να παίζουμε το παιχνίδι τους..

    

Μάχη των πετεινών λοιπόν και γελάσαμε πολύ…..

 

Φουκου-γαράι – Ιαπωνία

Το Φουκου-γαράι σημαίνει “Τυχερό γέλιο” και είναι ένα πολύ δημοφιλές παιχνίδι που παίζεται κυρίως στο Σεληνιακό Νέο Έτος.

Απέκτησε μεγάλη φήμη στα τέλη της περιόδου Έντο (1603-1868), και οι άνθρωποι άρχισαν να παίζουν ως πρωτοχρονιάτικο κατά τη διάρκεια της εποχής Ταΐσο (1912-1926).

Είναι πολύ απλό! Τύπωσε την εικόνα που θα βρεις εδώ.

Ή ζωγράφισε σε ένα μεγάλο χαρτί το περίγραμμα ενός προσώπου και σε άλλα χαρτιά ζωγράφισε και κόψε μάτια, φρύδια, μύτη, στόμα και ό,τι άλλο σκεφτείς και μπορείς να ζωγραφίσεις από μέρη του προσώπου.

Πώς παίζεται;

Κάθισε σε ένα τραπέζι με το περίγραμμα και όλα τα κομματάκια μπροστά σου και με κλειστά μάτια προσπάθησε να βάλεις τα μέρη του προσώπου στη σωστή τους θέση. Μπορείς να το παίξεις με όλη την οικογένειά σου! Κλείστε τα μάτια σας και βάλτε ο καθένας με τη σειρά ένα στόμα, μια μύτη κ.ο.κ. Ανοίξτε τα μάτια σας όταν νομίζετε πώς έχετε ολοκληρώσει το έργο σας.

Το πετύχατε; Πλάκα δεν είχε; Καταλαβαίνεις τώρα γιατί λέγεται “τυχερό γέλιο”;

Εμείς διασκεδάσαμε πάρα πολύ και στο τέλος με αυτό το παιχνίδι θυμηθήκαμε και τα αστεία πρόσωπα του Pablo Picasso

   

Μάθαμε επίσης να παίζουμε και άλλα παραδοσιακά παιχνίδια του τόπου μας.

Όπως το Βασιλιά -βασιλιά τι ώρα είναι?

Η μικρή Μαρία….

Τον αστείο γάιδαρο…..Που έμοιαζε με το Φουκου-γαράι….

Τρίλιζα και άλλα…

Στα διαλείμματα  μας  παίζαμε και όσα ήδη είχαμε μάθει…βλέπε παλαιότερη ανάρτηση….

https://blogs.sch.gr/15nipat/2020/12/16/etwinning-2020-quot-let-s-play-every-day-quot-me-stroympeiopaichnidismata-toy-noemvrioy-to-paichnidi-den-stamata/

 

Συγχρόνως αφιερώναμε χρόνο και στο ηλεκτρονικό παιχνίδι,γιατί και αυτό μας αρέσει πολύ.

  

Με την νέα αυτή χρονιά ,γεννήθηκε η ιδέα και ξεκίνησε η συγγραφή μιας συνεργατικής ιστορίας η οποία στηρίχτηκε στο βίντεο έναρξης του έργου μας όπου ο Toy Play λαχταρά να μάθει παρέα με το φίλο του το ρομπότ  πολλά και διαφορετικά παιχνίδια από όλο τον κόσμο.

Η ιδέα ήταν να εμπλακούν όλες οι μασκότ που αντιπροσωπεύουν τα σχολεία μας ,να χωριστούν σε ζευγάρια και να συνεργαστούν έτσι ώστε να παίξουν και να παρουσιάσουν ένα παιχνίδι από την κατηγορία που τους είχε ανατεθεί.

Εμείς συνεργαστήκαμε με τους αγαπημένους μας φίλους από το 15ο Νηπιαγωγείο Γαλατσίου στην κατηγορία Παραδοσιακό παιχνίδι.

Μέσα από την αλληλεπίδραση καταλήξαμε μαζί με τις μασκότ μας το Ρομπότ και την Πλαγγόνα να παίξουμε το Πετάει ο Γάιδαρος …πετάει…. που άρεσε πολύ σε όλους.Γελάσαμε -κερδίσαμε-χάσαμε-διασκεδάσαμε.

Πετάει, πετάει…

Πρόκειται για ένα παλιό και χαρούμενο παιχνίδι που διασκεδάζει πολύ τα μικρά παιδιά και θέλει γρηγοράδα! Όλα τα παιδιά βάζουν το δάχτυλό τους σε ένα σημείο κάτω στο πάτωμα ή στο τραπέζι. Ένα παιδί ή μεγάλος είναι η «μάνα».

Η «μάνα» ξεκινάει και λέει «πετάει, πετάει… το σπουργίτι!» Αφού πράγματι το σπουργίτι πετάει, θα πρέπει όλοι να σηκώσουν ψηλά το δάχτυλο. Όταν πει, για παράδειγμα, «πετάει, πετάει… ο γάιδαρος!», τότε όποιος σηκώσει κατά λάθος το χέρι του, χάνει! Η «μάνα» συνεχίζει λέγοντας διάφορα ζώα, πουλιά ή ψάρια και προσπαθεί να μπερδέψει τους παίκτες!

Το παιχνίδι μπορεί να συνεχίζεται για περισσότερη διασκέδαση ή όποιος χάνει να βγαίνει από το παιχνίδι, μέχρι να μείνει ένας νικητής. Παίζεται και με δύο παίκτες.

Στη συνέχεια ζωγραφίσαμε τις εντυπώσεις μας,πράγματα που πετάνε ή όχι .

Με τις ζωγραφιές μας δημιουργήσαμε και τα δύο σχολεία μαζί ένα όμορφο κολάζ με το οποίο πήραμε μέρος στο συνεργατικό μας παραμύθι έτσι ώστε να το μάθουν και τα υπόλοιπα παιδιά πως να το παίξουν ,όπως και μεις θα βλέπαμε τα δικά τους παιχνίδια και μαζί με τον ήρωά μας τον Τoy Play  θα διασκεδάζαμε πάρα πολύ παίζοντας.

 

Περιμέναμε με μεγάλη αγωνία την ολοκλήρωση της ιστορίας αυτής….

Και φτάνοντας στο τέλος του Μήνα αρχίσαμε να διοργανώνουμε την δράση για την συμμετοχή μας στο clobal paly all day……Δηλώσαμε συμμετοχή και ανυπομονούμε για να  χαρούμε αυτή την παγκόσμια Ημέρα……

 

Δημοσιεύθηκε 3 Απριλίου 2021 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Αφιέρωμα στην γιορτή του Πολυτεχνείου…2024

  Η εβδομάδα αυτή ξεκίνησε με ένα παραμύθι της Κωνσταντίνας Αρμενιάκου για να εξηγήσουμε στα παιδιά την αξία της Δημοκρατίας και να θυ...