Πληροφορίες

Η φωτογραφία μου
ΠΑΤΡΑ, ΑΧΑΙΑ, Greece
Πολυαγαπημένα μας παιδιά και γονείς,αγαπητοί συνάδελφοι ... Ονομάζομαι Παγανιά Γεωργία ,Νηπιαγωγός και προϊσταμένη του 15ου Νηπιαγωγείου Πατρών. Το 15ο Νηπιαγωγείο Πατρών βρίσκεται στην Μαιζώνος 26 ΤΚ 26223 στο κέντρο της πόλης. Λέγεται και Στρούμπειο και συστεγάζεται με το 2ο Δημοτικό σχολείο Πατρών. Το Στρούμπειο είναι ένα από τα ιστορικότερα σχολεία των Πατρών με την ίδρυση του να χρονολογείται το 1883.

Τρίτη 7 Φεβρουαρίου 2023

21 Ιανουαρίου 2023 -Παγκόσμια Ημέρα Αγκαλιάς!!

 Η Παγκόσμια Ημέρα Αγκαλιάς είναι εδώ για να θυμίσει σε όλους μας τα οφέλη της για την υγεία και την ψυχική μας ισορροπία.

agkalia1 1

Όταν είμαστε θυμωμένοι, στρεσαρισμένοι, μελαγχολικοί, ακόμη και άρρωστοι, νιώθουμε πολύ καλύτερα μετά από μια σφιχτή αγκαλιά με ένα αγαπημένο μας πρόσωπο.

Μια αγκαλιά παρηγορεί και ανακουφίζει. Μας δίνει τη βεβαιότητα ότι δεν είμαστε μόνοι και αβοήθητοι σε αυτόν τον κόσμο.

Δεν είναι καθόλου τυχαίο που τα μικρά παιδιά όταν είναι λυπημένα το πρώτο πράγμα που ζητάνε είναι μια «αγκαλίτσα» από την μανούλα  τους.

HUMANINA

Οι αγκαλιές είναι ζωτικής σημασίας για την υγεία και την ευεξία μας, και ακόμα και οι επιστήμονες το έχουν επιβεβαιώσει, οπότε να γιατί χρειάζεται να ζητάμε και να προσφέρουμε όσες περισσότερες αγκαλιές την ημέρα μπορούμε.

Και όχι μόνο την Παγκόσμια Ημέρα Αγκαλιάς (21η Ιανουαρίου).

january 21st e1579579971867

Τα οφέλη της αγκαλιάς για όλες τις ηλικίες  είναι πολλά αλλά ενέχονται και κίνδυνοι.Κάποιες  γεμίζουν χαρά και αγάπη, άλλες  μας γεμίζουν άγχος και πρέπει να λέμε «όχι!».

Εμείς στο Νηπιαγωγείο μας αναφερθήκαμε και στις επικίνδυνες αγκαλιές,για το πως θα τις ξεχωρίζουμε και για το πως θα πρέπει να αντιδρούμε.

Σε αυτό μας βοήθησε και η εξαιρετική αφήγηση της συγγραφέας Κονδυλίας Θεοδωροπούλου η οποία μας επισκέφτηκε στο σχολείο

IMG 20230124 114344 IMG 20230124 114452 IMG 20230124 115125

και μας αφηγήθηκε το παραμύθι…..

Μην φοβάσαι την αγκαλιά της Ρέντζη Ηρώ

agkalia

http://ssuu.com/argyrentzi/docs/____________________________________65163be1449e3f

 

Με αφορμή αυτή την ημέρα και μέσα από την αφήγηση  μιλήσαμε για  θέματα σεξουαλικής αγωγής .Τα παιδιά πρέπει να  ενημερώνονται πάνω σε ένα ευαίσθητο κοινωνικό θέμα: αυτό της παιδικής σεξουαλικής κακοποίησης και να μην φοβούνται να μιλήσουν.

Σκοπός μας να  αφυπνίσουμε και να τους τονώσουμε το αίσθημα της αυτοπροστασίας σε περίπτωση που πέσουν θύματα τέτοιων κρουσμάτων.

Όλοι χρειαζόμαστε μια σφιχτή αγκαλιά για να τα βγάλουμε πέρα με τις καθημερινές δυσκολίες, τις λύπες και τις στενοχώριες. Με αγκαλιές και φιλιά μοιραζόμαστε επίσης τις χαρές μας.Αλλά χρειάζεται προσοχή.

Οι αγκαλιές από τα αγαπημένα μας πρόσωπα μας κάνουν καλό στην υγεία μας!!!

Αγκαλιαστείτε και χαρείτε όλα τα οφέλη της αγκαλιάς !!!!!

Και λέμε ΟΧΙ σε κάθε αγκαλιά που μας στενοχωρεί.

Λέμε ΝΑΙ στην  Αφύπνιση και στην  Ενίσχυση, αυτοπροστασίας των παιδιών μας απέναντι σε οποιαδήποτε μορφή σεξουαλικής βίας από ενήλικα!!!!

7

Συγχρόνως με το δικαίωμα να λέμε Όχι σε κάθε τι που μας αγχώνει και μας στενοχωρεί ,είχαμε την ευκαιρία τα παιδιά να παίξουν με την Συγγραφέα και να μιλήσουν για τα δικαιώματα των παιδιών για σπίτι. μόρφωση,ζεστασιά και παιχνίδι.

8  12   34 45

Στο τέλος της ημέρας η συγγραφέας Κονδυλία μας έδειξε και μας άφησε στο σχολείο μας το βιβλίο της  Τα παραμύθια των Αστεριών

IMG 20230123 171610  23

και μας μίλησε για τον εαυτό της

https://www.moonlightales.com/2018/03/blog-post.html

Την αποχαιρετήσαμε με πολλές ζεστές αγκαλιές………Ευχαριστούμε κυρία Κονδυλία.

67

 Σχετικά παραμύθια για το θέμα που θα μας βοηθήσουν στην εκπαίδευση είναι τα παρακάτω.

ΝΑ ΣΕ ΚΑΝΩ ΜΙΑ ΑΓΚΑΛΙΑ

4900f78b95e2b652392956bf634e9e28

Συγγραφέας: ΦΩΤΕΙΝΑΚΗ ΦΡΟΣΩ

Το οποίο μιλάει για τις πολλές, διαφορετικές αγκαλιές…

Μια ιστορία για το αδιαμφισβήτητο και αναφαίρετο δικαίωμα κάθε παιδιού να ορίζει τα όρια του σώματός του και να επιλέγει τις αγκαλιές του, ιδωμένη από τη ματιά και την επιστημονική γνώση της Ψυχολόγου & Ψυχοθεραπεύτριας Φρόσως Φωτεινάκη.

και το σύγχρονο παραμύθι < Μόνο αν θέλω> της Γιώτα Αλεξάνδρου.

14226 1 600x835

Μια ιστορία για το δικαίωμα των παιδιών στο σώμα τους, το δικαίωμα να λένε όχι σε φιλιά, αγκαλιές και αγγίγματα που δεν επιθυμούν, ακόμα κι αν προέρχονται από οικεία και προσφιλή πρόσωπα. Μια ιστορία για τον σεβασμό στα παιδιά ως υποκείμενα με ελεύθερη βούληση.

Ας τραγουδήσουμε λοιπόν για αυτή την ημέρα!!!!

 

 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Μουσείο Επιστημών και Τεχνολογίας -Ρώτα τον Αμπού να σου πει με το νερό τι τρέχει…2024

Παραλάβαμε τη Μουσειοσκευή <<Ρώτα τον Αμπού να σου πει με το νερό τι τρέχει…>> από το ΜΕΤ (Μουσείο Επιστημών και Τεχνολογίας)-Σ...