Πληροφορίες

Η φωτογραφία μου
ΠΑΤΡΑ, ΑΧΑΙΑ, Greece
Πολυαγαπημένα μας παιδιά και γονείς,αγαπητοί συνάδελφοι ... Ονομάζομαι Παγανιά Γεωργία ,Νηπιαγωγός και προϊσταμένη του 15ου Νηπιαγωγείου Πατρών. Το 15ο Νηπιαγωγείο Πατρών βρίσκεται στην Μαιζώνος 26 ΤΚ 26223 στο κέντρο της πόλης. Λέγεται και Στρούμπειο και συστεγάζεται με το 2ο Δημοτικό σχολείο Πατρών. Το Στρούμπειο είναι ένα από τα ιστορικότερα σχολεία των Πατρών με την ίδρυση του να χρονολογείται το 1883.

Τετάρτη 5 Οκτωβρίου 2022

Ευρωπαϊκή Ημέρα Γλωσσών 2022.

 Η 26η Σεπτεμβρίου είναι ημέρα αφιερωμένη στον εορτασμό των γλωσσών.

O εορτασμός της Ευρωπαϊκής Ημέρας Γλωσσών καθιερώθηκε το 2001, με σκοπό την υποστήριξη και την ανάδειξη της γλωσσικής ποικιλομορφίας της Ευρώπης, καθώς και την ανάπτυξη των γλωσσικών δεξιοτήτων, με στόχο την πλήρη και δημοκρατική συμμετοχή των πολιτών της στην διατήρηση της πολυπολιτισμικής της ιδιαιτερότητας.

Εν όψει του φετινού εορτασμού της Ευρωπαϊκής Ημέρας Γλωσσών και στο πλαίσιο της συνεργασίας του Υ.ΠΑΙ.Θ. με το Ευρωπαϊκό Κέντρο Σύγχρονων Γλωσσών (ECML/CELV), η Διεύθυνση Ευρωπαϊκών και Διεθνών Θεμάτων (Τμήμα Διεθνών Σχέσεων) απέστειλε, όπως κάθε χρόνο, σχετική Πρόσκληση (Α.Π.: ΦΣΕ 27/83981 /Η1/7.7.2022), σε όλα τα σχολεία Π.Ε. και Δ.Ε. της χώρας, μέσω των οικείων Δ/νσεων Εκπαίδευσης, με την οποία καλούνται όλοι οι εκπαιδευτικοί φορείς της χώρας και οι μαθητές να συμμετάσχουν στον εορτασμό της.

Για το 2022 έχει επιλέξει το εξής θέμα εορτασμού: «Όλες οι γλώσσες στην Ευρώπη έχουν αξία».

Εμείς μιλήσαμε για αυτήν την ημέρα  διπλά.

Κάναμε την ομαδική μας αφίσα με την κυρία Δήμητρα με αυτοκόλλητα “Talk to me” (σε διάφορες γλώσσες) που λάβαμε μετά από αίτημα μας από την Διεύθυνση Ευρωπαϊκών και Διεθνών Θεμάτων (Τμήμα Διεθνών Σχέσεων).

   JJ  IMG 20220926 123402  F

αλλά και όμορφες δραστηριότητες με τον καθηγητή των Αγγλικών τον κύριο Δημήτρη.

Ο κύριος Δημήτρης μας είπε:

Η Δευτέρα 26 Σεπτεμβρίου 2022 ήταν σε όλη την Ευρώπη μία μέρα αφιερωμένη στις γλώσσες τις ηπείρου μας και βέβαια τα αγγλικά είναι μία από αυτές.

Ήταν λογικό λοιπόν και εμείς μέσα στην τάξη μας να μιλήσουμε για τη σημασία των γλωσσών και να κάνουμε και σχετικές παιγνιώδεις δραστηριότητες.

Δεν θα μπορούσα να τονίσω αρκετά εμφατικά το πόσο οι γλώσσες είναι από τις πιο σημαντικές δεξιότητες που μπορεί να έχει ένας πολίτης στο παγκοσμιοποιημένο περιβάλλον όπου ζούμε, όχι μόνο ως μέσα επικοινωνίας αλλά και ως φορείς πολιτισμού των λαών.

Σε αυτό το πλαίσιο λοιπόν μιλήσαμε με τους μικρούς μαθητές.

Διαπιστώσαμε ότι υπάρχουν και άλλες ξένες γλώσσες εκτός από τα αγγλικά.

Μιλήσαμε για διαφορετικές χώρες τις Ευρώπης και τις γλώσσες που μιλάνε εκεί. Ανακαλύψαμε πόσο πολύ μοιάζουν μερικές λέξεις που χρησιμοποιούμε στα ελληνικά και στα αγγλικά με άλλες ευρωπαϊκές γλώσσες.

Και στο τέλος προσπαθήσαμε να παίξουμε ένα παιχνίδι: τα παιδιά άκουγαν τη λέξη «Καλημέρα» σε έξι διαφορετικές γλώσσες και έπρεπε να πάνε στη σημαία της σωστής χώρας.

Και όμως πολλά παιδάκια το κατάφεραν!

5 1

Στη λήξη των δραστηριοτήτων φορέσαμε τα βραχιολάκια που παραλάβαμε από τhn  Διεύθυνση Ευρωπαϊκών και Διεθνών Θεμάτων (Τμήμα Διεθνών Σχέσεων).

   26

Λάβαμε μέρος στον • Διαγωνισμό  σχεδίου για T-shirt με θέμα την Ευρωπαϊκή Ημέρα Γλωσσών (European Day of Languages) για το έτος  με τρεις αφίσες με το logo, οι Ευρωπαϊκές  Γλώσσες ,ανθίζουν,ταξιδεύουν και ονειρεύονται!!!!

7 6  F

και αναμένουμε τα αποτελέσματα!!!

Για τους όρους συμμετοχής στο διαγωνισμό και όλες τις σχετικές πληροφορίες, οι ενδιαφερόμενοι μπορούν να επισκεφθούν την ακόλουθη ιστοσελίδα:

https://edl.ecml.at/Activities/EDLT-ShirtContest/tabid/3147/Default.aspx

Επίσης οι δράσεις μας  για τον φετινό εορτασμό της Ευρωπαϊκής Ημέρας Γλωσσών, αναρτήθηκαν στην ιστοσελίδα:

https://edl.ecml.at/Events/EventsDatabase/tabid/1772/Default.aspx

 

 

 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Μουσείο Επιστημών και Τεχνολογίας -Ρώτα τον Αμπού να σου πει με το νερό τι τρέχει…2024

Παραλάβαμε τη Μουσειοσκευή <<Ρώτα τον Αμπού να σου πει με το νερό τι τρέχει…>> από το ΜΕΤ (Μουσείο Επιστημών και Τεχνολογίας)-Σ...