Πληροφορίες

Η φωτογραφία μου
ΠΑΤΡΑ, ΑΧΑΙΑ, Greece
Πολυαγαπημένα μας παιδιά και γονείς,αγαπητοί συνάδελφοι ... Ονομάζομαι Παγανιά Γεωργία ,Νηπιαγωγός και προϊσταμένη του 15ου Νηπιαγωγείου Πατρών. Το 15ο Νηπιαγωγείο Πατρών βρίσκεται στην Μαιζώνος 26 ΤΚ 26223 στο κέντρο της πόλης. Λέγεται και Στρούμπειο και συστεγάζεται με το 2ο Δημοτικό σχολείο Πατρών. Το Στρούμπειο είναι ένα από τα ιστορικότερα σχολεία των Πατρών με την ίδρυση του να χρονολογείται το 1883.

Κυριακή 2 Αυγούστου 2020

Μέρα γιορτινή Αγίας Αικατερίνης-Μέρα θεάτρου Επίκεντρο.2019

Η Αγία Αικατερίνη, τη μνήμη της οποίας τιμά στις 25 Νοεμβρίου η Εκκλησία μας είναι η προστάτιδα του σχολείου μας. Στο χώρο του αμφιθεάτρου υπάρχει ομώνυμος ιερός ναός  όπου και φέτος γιορτάσαμε την χάρη της με πανηγυρική θεία λειτουργία.

  

Απολυτίκιο της Αγίας Αικατερίνης

Την πανεύφημον νύμφην Χριστού υμνήσωμεν,
Αικατερίναν την θείαν και πολιούχον Σινά,
την βοήθειαν ημών και αντίληψιν ότι
εφήμωσε λαμπρώς τους κομψούς
των ασεβών του Πνεύματος τη μαχαίρα,
και νυν ως μάρτυς στεφθείσα,
αιτείται πάσι το μέγα έλεος.

Μιλήσαμε για την ζωή της και το βίο της.

Αναφερθήκαμε στον ζωγράφο Ραφαήλ Σάντιο  Rafaello Sanzio και θαυμάσαμε το έργο του Η Αγία Αικατερίνη της Αλεξάνδρειας (1508)-Εθνική Πινακοθήκη στο Λονδίνο .

Ο ζωγράφος και αρχιτέκτονας Ραφαήλ γεννήθηκε στο Urbino το 1483.
Τα πρώτα μαθήματα ζωγραφικής τα πήρε από τον πατέρα του Giovanni, ο οποίος βλέποντας το ταλέντο του τον έστειλε για καλλίτερες σπουδές στην Περούτζια κοντά στον Πιέτρο Περουτζίνο,
έναν από τους διασημότερους ζωγράφους της εποχής.
Απέκτησε κλασσική μόρφωση στην Νεοπλατωνική Ακαδημία στη Φλωρεντία.
Από το 1504 εργαζόταν στη Φλωρεντία δημιουργώντας τις πρώτες του Παναγίες αλλά και συνθέσεις σε ναούς.
Το 1508 πήγε στη Ρώμη  όπου ζωγράφισε σε διάφορες αίθουσες του Βατικανού όπως η βιβλιοθήκη και αίθουσες δραστηριοτήτων του πάπα και της θρησκευτικής ηγεσίας.
Πέθανε σε ηλικία 37 ετών στη Ρώμη.

  

Ζωγραφίσαμε και μόνοι μας την Αγία Αικατερίνη και φτιάξαμε μία ωραία κατασκευή.

Στη συνέχεια απολαύσαμε στην Παιδική Σκηνή του θεάτρου Επίκεντρο την παράσταση «Η Ροδή και το χρυσό βεργί» μια  θεατρική απόδοση της Άνδρης Θεοδότου βασισμένη στο ελληνικό λαϊκό παραμύθι της Ηπείρου «Το χρυσό βεργί». Μια σημαντική παραλλαγή αυτού αποτελεί το πολύ γνωστό λαϊκό παραμύθι της Κύπρου με τίτλο «Το βασιλόπουλο της Βενεθκιάς».

Πρόκειται για ένα λαϊκό μύθο που μιλά για την αγνή αγάπη, το θάρρος που αποκτούν οι άνθρωποι όταν πρόκειται να αγωνιστούν για τα ιδανικά στη ζωή τους και την αιώνια πάλη ανάμεσα στο καλό και το κακό.

Μέσα από τη φρέσκια σκηνοθετική ματιά του σκηνοθέτη Δημήτρη Δεγαϊτη, οι τέσσερις νέοι ηθοποιοί, με φαντασία και δημιουργικότητα, μας παρασύρουν σε ένα μαγικό ταξίδι αναζήτησης, περιπέτειας και πραγματικής αγάπης.

Ένας έμπορος που εμπορεύεται στις Ινδίες, πρόκειται να κάνει το τελευταίο του ταξίδι. Ρωτά τις δύο κόρες του την Κανέλα και τη Ροδή τι θα ήθελαν να τους φέρει για δώρο. Η πρώτη του ζητά φορέματα και στολίδια και η μικρή τον καταριέται να μην κινήσει το καράβι του αν δεν της φέρει το Χρυσό Βεργί.
Όταν φτάνει ο καιρός να γυρίσει πίσω στον τόπο του ο έμπορος ξεχνά το τάξιμο της μικρής του κόρης και το καράβι του δε λέει να ξεκινήσει. Στην αναζήτηση για το Χρυσό Βεργί ανακαλύπτει πως αυτό είναι το όνομα του Πρίγκιπα της χώρας. Ο Πρίγκιπας του δίνει δώρο για την κόρη του ένα μαγικό δαχτυλίδι. Με αυτό θα μπορεί να μεταμορφώνεται σε πουλί και να επισκέπτεται την όμορφη κοπέλα κάθε βράδυ.
Οι δύο νέοι ερωτεύονται με την πρώτη ματιά, αλλά η ζήλια της Κανέλας τους χωρίζει με κίνδυνο να μην ξανασυναντηθούν ποτέ.
Η Ροδή αποφασισμένη να παλέψει για την αγάπη της μεταμορφώνεται σε αγόρι και ξεκινά να βρει τον αγαπημένο της…..

  

Επεράσαμε όμορφα και ευχόμαστε και του χρόνου με υγεία και η Αγία Αικατερίνη ας μεσιτεύει πάντα για την υγεία μας κι ας μας δίνει φώτιση και δύναμη !!

 

Δημοσιεύθηκε

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Αφιέρωμα στην γιορτή του Πολυτεχνείου…2024

  Η εβδομάδα αυτή ξεκίνησε με ένα παραμύθι της Κωνσταντίνας Αρμενιάκου για να εξηγήσουμε στα παιδιά την αξία της Δημοκρατίας και να θυ...