Πληροφορίες

Η φωτογραφία μου
ΠΑΤΡΑ, ΑΧΑΙΑ, Greece
Πολυαγαπημένα μας παιδιά και γονείς,αγαπητοί συνάδελφοι ... Ονομάζομαι Παγανιά Γεωργία ,Νηπιαγωγός και προϊσταμένη του 15ου Νηπιαγωγείου Πατρών. Το 15ο Νηπιαγωγείο Πατρών βρίσκεται στην Μαιζώνος 26 ΤΚ 26223 στο κέντρο της πόλης. Λέγεται και Στρούμπειο και συστεγάζεται με το 2ο Δημοτικό σχολείο Πατρών. Το Στρούμπειο είναι ένα από τα ιστορικότερα σχολεία των Πατρών με την ίδρυση του να χρονολογείται το 1883.

Σάββατο 6 Μαΐου 2023

Πρωτομαγιά 2023.

«Ο Μάιος μας έφτασε/εμπρός βήμα ταχύ/να τον προϋπαντήσουμε/παιδιά στην εξοχή».

Τον προυπαντήσαμε στην εξοχή και στο σχολείο μας!!!!




Την δεύτερη μέρα του Μάη η τάξη μας  γέμισε όμορφα άνθη που έφεραν τα παιδιά και μαζί με τις δασκάλες τους είχαν μιά πολύ δημιουργική και ευχάριστη μέρα κατασκευάζοντας Μαγιάτικα στεφάνια.



Τα πιο μικρά με κίτρινες μαργαρίτες τα φορέσαμε στο κεφάλι. 



Το επόμενο  στόλισε την πόρτα της αίθουσας και το άλλο τοποθετήθηκε στα κάγκελα του σχολείου μας . 






Ζωγραφίσαμε πολύχρωμα λουλούδια και κάναμε και χάρτινα στεφανάκια.



 Η λαογραφία μας αναφέρει ότι το μαγιάτικο στεφάνι είναι κατασκευή με λουλούδια, έθιμο που γιορτάζεται την ημέρα της Πρωτομαγιάς. 

Ο Μάιος είναι ο 5ος μήνας του χρόνου που – στην Ελλάδα, τη Ρώμη και μέχρι το Βυζάντιο- ήταν αφιερωμένος στον ετήσιο εορτασμό της θεάς της γονιμότητας και της γεωργίας, Δήμητρας.

Η κόρης της, Περσεφόνη, που έρχεται από τον Κάτω Κόσμο αυτόν τον μήνα, από τον Άδη-σύζυγό της, ήταν ο λόγος για τη γιορτή των Ανθεστηρίων, της μεγαλόπρεπης πομπής προς τα ιερά για να προσφέρουν άνθη. Και κάπως έτσι ξεκίνησε να φτιάχνεται κάθε χρόνο το μαγιάτικο στεφάνι.

Σύμφωνα με τη Λαογραφική έρευνα, το μαγιάτικο στεφάνι φτιάχνεται με βέργα από ευλύγιστο και ανθεκτικό ξύλο κληματαριάς ή σύρμα γύρω από το οποίο στηρίζονται τα λουλούδια.

Στα νησιά της Μεσογείου την Πρωτομαγιά, φτιάχνουν ένα στεφάνι με λουλούδια συνήθως αγριολούλουδα, μαργαρίτες και  παπαρούνες. Το λουλούδινο στεφάνι κρεμιέται έξω από τα σπίτια.

Όλα τα σπίτια, έκτος από εκείνα που έχουν πένθος, φτιάχνουν στεφάνι για προστασία, υγεία, ευτυχία, για το μάτι, με τον ανάλογο συνδυασμό λουλουδιών. Το στεφάνι θα παραμείνει στο σπίτι μέχρι τα μέσα του καλοκαιριού. Στη γιορτή του Αη Γιάννη του Κλείδωνα το ρίχνουν στη φωτιά. Ανάβουν φωτιές σε δρόμους και πλατείες και πηδούν πάνω από τη φωτιά τρεις φορές, τρέχοντας.


Συγχαρητήρια στους μικρούς μας μαθητές ,στους εκπαιδευτικούς και στους γονείς που ανταποκρίθηκαν στο κάλεσμα μας και έφεραν τόσα πολλά και όμορφα λουλούδια.




Πρωτομαγιά και όλα είναι ανθιστά! Να έχουμε έναν υπέροχο, λουλουδένιο μήνα!

Λουλούδια στα χέρια και γέλιο στην ψυχή!!!!



Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Μουσείο Επιστημών και Τεχνολογίας -Ρώτα τον Αμπού να σου πει με το νερό τι τρέχει…2024

Παραλάβαμε τη Μουσειοσκευή <<Ρώτα τον Αμπού να σου πει με το νερό τι τρέχει…>> από το ΜΕΤ (Μουσείο Επιστημών και Τεχνολογίας)-Σ...