Πληροφορίες

Η φωτογραφία μου
ΠΑΤΡΑ, ΑΧΑΙΑ, Greece
Πολυαγαπημένα μας παιδιά και γονείς,αγαπητοί συνάδελφοι ... Ονομάζομαι Παγανιά Γεωργία ,Νηπιαγωγός και προϊσταμένη του 15ου Νηπιαγωγείου Πατρών. Το 15ο Νηπιαγωγείο Πατρών βρίσκεται στην Μαιζώνος 26 ΤΚ 26223 στο κέντρο της πόλης. Λέγεται και Στρούμπειο και συστεγάζεται με το 2ο Δημοτικό σχολείο Πατρών. Το Στρούμπειο είναι ένα από τα ιστορικότερα σχολεία των Πατρών με την ίδρυση του να χρονολογείται το 1883.

Σάββατο 1 Απριλίου 2023

Παγκόσμια Ημέρα της Γυναίκας και Διεθνής Ημέρα Γυναικών και Κοριτσιών στην Επιστήμη 2023.

 

Η γιορτή της γυναίκας, η οποία είναι γνωστή και ως παγκόσμια μέρα της γυναίκας, γιορτάζεται σε σταθερή ημερομηνία κάθε χρόνο η οποία μάλιστα είναι κοινή για ολόκληρο τον κόσμο.



Με αφορμή λοιπόν την Παγκόσμια Ημέρα της Γυναίκας , 8η Μάρτη   είδαμε ένα βίντεο το οποίο δείχνει μία αθλήτρια σε δρόμο μετ εμποδίων να αποτυγχάνει στις πρώτες προσπάθειες και μία φωνή να ακούγεται να λέει πως δεν θα τα καταφέρεις επειδή είσαι γυναίκα.

Στη συνέχεια του βίντεο μετρήσαμε τις αποτυχημένες προσπάθειες της και τις νίκες της και είδαμε πως οι νίκες ήταν πιο πολλές. Αυτό αποδεικνύει πως και οι γυναίκες μπορούν.

https://www.youtube.com/watch?v=YiR02Qsgwjk

Ακούσαμε  Το Μολύβι της Μαλάλα, της γενναίας κοπέλας από το Πακιστάν,που παρά τις απειλές, συνέχισε να πηγαίνει σχολείο και να μιλάει για το δικαίωμα των γυναικών στη μόρφωση, ώσπου την τραυμάτισαν σοβαρά αλλά κατάφερε να επιζήσει και να συνεχίσει τον αγώνα της,ταξιδεύοντας σε όλο τον κόσμο και μιλώντας για τα δικαιώματα των κοριτσιών.

 Μιλήσαμε  για τα δικαιώματα των γυναικών  όπως το να πηγαίνουν σχολείο, να μπορούν να ντύνονται όπως θέλουν ,να οδηγούν και να εργάζονται σε όποιο επάγγελμα αγαπούν.Ζωγραφίσαμε την Μαλάλα με το μαγικό της μολύβι.



Στο video που ακολουθεί ανατρέπονται  τα στερεότυπα που επικρατούν σχετικά με τα δύο φύλα και να τονίσουμε την αξία της εκπαίδευσης.

https://www.youtube.com/watch?v=h9nmVmCVAcg

https://www.youtube.com/watch?v=nrZ21nD9I-0&embeds_euri=https%3A%2F%2Fblogs.sch.gr%2F&source_ve_path=MjM4NTE&feature=emb_title




Γνωρίσαμε το σύμβολο  το  οποίο αποτελείται από ένα κύκλο με ένα μικρό σταυρό ακριβώς κάτω, που είναι το σύμβολο της γυναίκας και ζωγραφίσαμε μέσα στον κύκλο την γυναίκα της ζωής μας που θαυμάζουμε.



Η ιστορία λέει ότι Όλα ξεκίνησαν από τις εκδηλώσεις διαμαρτυρίας που έκαναν οι γυναίκες εργάτριες στα εργοστάσια κλωστοϋφαντουργίας στη Νέα Υόρκη στα τέλη του 19ου αιώνα και συγκεκριμένα το 1857.

Οι Αμερικανίδες διαμαρτύρονταν τότε για τις απάνθρωπες συνθήκες εργασίας που επικρατούσαν στα εργοστάσια που δούλευαν, για τα εξαντλητικά ωράρια εργασίας που είχαν, για τους πολύ χαμηλούς μισθούς κλπ.



Ωστόσο, η ημέρας της γυναίκας δεν καθιερώθηκε από τη μια μέρα στην άλλη. Χρειάστηκε να περάσουν πάνω από 50 χρόνια για να γιορταστεί για πρώτη φορά στις 8 Μαρτίου 1909.

Η σημασία της γυναίκας καθώς και ο ρόλος της στην κοινωνία αναγνωρίζεται όλο και περισσότερο. Μια γυναίκα είναι ταυτόχρονα σύζυγος, μάνα, κόρη, εργαζόμενη, νοικοκυρά. Οι ευθύνες όλο και μεγαλώνουν. Για αυτό και κάθε γυναίκα αξίζει να αναγνωριστεί η προσφορά της.





Εμείς την σημερινή  ημέρα την συνδυάσαμε και με όσα είχαμε μάθει για την  Διεθνής Ημέρα Γυναικών και Κοριτσιών στην Επιστήμη η οποία γιορτάζεται κάθε χρόνο στις 11 Φεβρουαρίου.

«Στη Διεθνή Ημέρα Γυναικών και Κοριτσιών στην Επιστήμη, γιορτάζουμε τα επιτεύγματα των γυναικών και των κοριτσιών σε όλα τους τομείς της ζωής, σε όλες τις γωνιές του κόσμου.

Διαβάσαμε βιβλία που έφεραν οι μαθητές μας στο σχολείο όπως



και ζωγραφίσαμε την αγαπημένη μας ...............



Οι γυναίκες αξίζουν τον σεβασμό μας ξεκινώντας από τη μητέρα, τη γιαγιά, τη σύζυγο, τη σύντροφο, τη συνάδελφο.

 

 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Μουσείο Επιστημών και Τεχνολογίας -Ρώτα τον Αμπού να σου πει με το νερό τι τρέχει…2024

Παραλάβαμε τη Μουσειοσκευή <<Ρώτα τον Αμπού να σου πει με το νερό τι τρέχει…>> από το ΜΕΤ (Μουσείο Επιστημών και Τεχνολογίας)-Σ...