Πληροφορίες

Η φωτογραφία μου
ΠΑΤΡΑ, ΑΧΑΙΑ, Greece
Πολυαγαπημένα μας παιδιά και γονείς,αγαπητοί συνάδελφοι ... Ονομάζομαι Παγανιά Γεωργία ,Νηπιαγωγός και προϊσταμένη του 15ου Νηπιαγωγείου Πατρών. Το 15ο Νηπιαγωγείο Πατρών βρίσκεται στην Μαιζώνος 26 ΤΚ 26223 στο κέντρο της πόλης. Λέγεται και Στρούμπειο και συστεγάζεται με το 2ο Δημοτικό σχολείο Πατρών. Το Στρούμπειο είναι ένα από τα ιστορικότερα σχολεία των Πατρών με την ίδρυση του να χρονολογείται το 1883.

Πέμπτη 13 Απριλίου 2023

«Οι φυλές του κόσμου» από την φοιτήτρια ΕΣΠΑ του ΤΕΕΑΠΗ- Χρύσα Κακαλη 2023.

 Για την ενότητα «Οι φυλές του κόσμου» μιλήσαμε για: λευκή φυλή, μαύρη φυλή, κίτρινη φυλή και κόκκινη φυλή.



Για την λευκή φυλή, επικεντρωθήκαμε στις χώρες τις Ευρωπαϊκής Ένωσης, για να μιλήσουμε και για την ιστορία της Ευρώπης, για το νόμισμά της και να γνωρίσουμε μερικά κράτη-μέλη της, μεταξύ των οποίων είναι και η χώρα μας και είδαμε την σημαία της ευρωπαϊκής ένωσης. 

Μέσα από αυτοσχέδιο power point, συζητήσαμε για τα χαρακτηριστικά γνωρίσματα, τις παραδόσεις και τις σημαίες των Ελλάδα, Ισπανία, Ιταλία, Ρωσία, Γαλλία. Επίσης, μιλήσαμε για τα χαρακτηριστικά των ανθρώπων της κάθε χώρας και μάθαμε το «Καλημέρα» στην γλώσσα τους.





 Στο τέλος, τα παιδιά μαζί με την ομάδα τους ανέλαβαν να φτιάξουν μια ομαδική εργασία ζωγραφίζοντας τα χαρακτηριστικά της χώρας που τους ανέθεσα, έτσι όπως τους έκανε εντύπωση. 

Ακόμη, στην λευκή φυλή συμπεριλάβαμε και την φυλή των Εσκιμώων. Για την συγκεκριμένη φυλή μιλήσαμε για τα ιγκλού που ζουν, τα αγαπημένα τους φαγητά, τις χώρες που ζουν και τον τρόπο ζωής τους.

 Στο τέλος, κατασκευάσαμε τους δικούς μας Εσκιμώους που ζουν μέσα στο ιγκλού τους, τα οποία ήταν πλαστικά ποτηράκια.

 


Για την μαύρη φυλή, ξεκινήσαμε ζητώντας από τα παιδιά να σχολιάσουν μια εικόνα με δύο παιδιά από την Αφρική. Βάση των απαντήσεών τους, σχολιάσαμε το χρώμα, τα μαλλιά, την ενδυμασία τους και τον τρόπο ζωής τους. 

Επικεντρωθήκαμε, στο σχολείο τους, βλέποντας την εικόνα μιας τάξης στην Αφρική, η οποία ήταν κάτω από ένα δέντρο, με πολλούς μαθητές ξυπόλητους να κάθονται στο πάτωμα, καμία σχέση με την δική μας.

 Έπειτα, ακούσαμε διάφορες μουσικές από την Αφρική, που έχει μεγάλη παράδοση, μιλήσαμε για τα μουσικά τους όργανα και χρησιμοποιήσαμε τα μουσικά όργανα της τάξης μας. 

https://youtu.be/U6B24ZJ0AC4

Επίσης, παρατηρήσαμε ότι τα αφρικανικά τραγούδια έχουν την μορφή ερώτησης-απάντησης και προσπαθήσαμε να ακολουθήσουμε τα λόγια τους και να χορέψουμε σε μεγάλο κύκλο όπως οι Αφρικανοί. 

Είδαμε στον Η/Υ ένα παραδοσιακό αφρικανικό παραμύθι και τα παιδιά αποτύπωσαν στο χαρτί την αγαπημένη τους σκηνή.

 http://www.paramithia.net/afriki1.html






 Παρακολουθήσαμε μια ιστορία της Λευκής Σοκολάτας ανάμεσα σε μαύρες, για να δούμε ότι το χρώμα δεν έχει καμία σημασία και πρέπει να αγαπάμε και να σεβόμαστε όλους τους ανθρώπους.

https://youtu.be/P4b_kf4q8Yo

 Τέλος, τα παιδιά κατασκεύασαν τα δικά τους Αφρικανάκια, χρησιμοποιώντας ρολό από χαρτί και την φαντασία τους.




Για την κίτρινη φυλή, ξεκινήσαμε μιλώντας για τον λόγο που οι Κινέζοι ονομάζονται έτσι και συζητήσαμε για τα ξεχωριστά σχιστά τους μάτια, τις παραδοσιακές στολές τους, την πλούσια κουζίνα τους που περιλαμβάνει sushi και noodles όπως γνώριζαν ορισμένα παιδιά, την μυθολογία τους με τον δράκο και το Σινικό Τοίχος.

 Επίσης, μιλήσαμε για τις πολεμικές τέχνες, τον λόγο που δεν χρησιμοποιούν μαχαιροπίρουνα όπως εμείς αλλά ξυλάκια και εξασκηθήκαμε να μετράμε στα κινέζικα μέχρι το 5.

 Έπειτα, τα αγόρια κατασκεύασαν τα δικά τους καπέλα και τα κορίτσια την δική τους βεντάλια, πάνω στα οποία προσπάθησαν να φτιάξουν κινέζικα σύμβολα και αριθμούς.




 Για την κόκκινη φυλή, ή αλλιώς Ινδιάνοι, μιλήσαμε για τα χαρακτηριστικά της συγκεκριμένης φυλής. Αναφερθήκαμε στην ανακάλυψη τους από τον Χριστόφορο Κολόμβο όταν πίστεψε ότι έφτασε στην Αμερική. 

Σχολιάσαμε τα μακριά τους μαλλιά, τα κοσμήματα που φορούν ακόμα και οι άνδρες, τα σπίτια τους, τα σήματα καπνού και τον λόγο που τα χρησιμοποιούν. 

Επίσης, μιλήσαμε για την Ποκαχόντας- την οποία δεν γνώριζε κανένα παιδί (!).

 Είδαμε ινδικά ιερογλυφικά και τον τρόπο που δίνουν τα ονόματά τους οι Ινδιάνοι.

 Στο τέλος, τα παιδιά κατασκεύασαν την δική τους μάσκα με πρόσωπο Ινδιάνου, ζωγραφίζοντας τα χαρακτηριστικά στα οποία είχαμε αναφερθεί.


Μπράβο στην κυρία Χρύσα και τους μαθητές μας!!!


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Μουσείο Επιστημών και Τεχνολογίας -Ρώτα τον Αμπού να σου πει με το νερό τι τρέχει…2024

Παραλάβαμε τη Μουσειοσκευή <<Ρώτα τον Αμπού να σου πει με το νερό τι τρέχει…>> από το ΜΕΤ (Μουσείο Επιστημών και Τεχνολογίας)-Σ...