Πληροφορίες

Η φωτογραφία μου
ΠΑΤΡΑ, ΑΧΑΙΑ, Greece
Πολυαγαπημένα μας παιδιά και γονείς,αγαπητοί συνάδελφοι ... Ονομάζομαι Παγανιά Γεωργία ,Νηπιαγωγός και προϊσταμένη του 15ου Νηπιαγωγείου Πατρών. Το 15ο Νηπιαγωγείο Πατρών βρίσκεται στην Μαιζώνος 26 ΤΚ 26223 στο κέντρο της πόλης. Λέγεται και Στρούμπειο και συστεγάζεται με το 2ο Δημοτικό σχολείο Πατρών. Το Στρούμπειο είναι ένα από τα ιστορικότερα σχολεία των Πατρών με την ίδρυση του να χρονολογείται το 1883.

Παρασκευή 4 Σεπτεμβρίου 2020

ΠΑΓΚΟΣΜΙΑ ΗΜΕΡΑ ΑΠΟΤΑΜΙΕΥΣΗΣ. 2017

 


Βλέποντας την Ημέρα αυτή με μάτια διαφορετικά.20171106_143740 20171101_152800

Η Παγκόσμια Ημέρα Αποταμίευσης γιορτάζεται την 31η Οκτωβρίου κάθε χρόνου, σε ανάμνηση της ίδρυσης του Διεθνούς Ινστιτούτου Ταχυδρομικών Ταμιευτηρίων στο Μιλάνο στις 31 Οκτωβρίου 1924.

«Η αποταμίευση συμβάλλει στο ατομικό και γενικό καλό» είναι το πνεύμα που διέπει την Ημέρα.BeFunky Collage 4

Η έννοια της αποταμίευσης ήταν γνωστή από την αρχαιότητα περισσότερο με την έννοια της Πρόνοιας. Αρχαίοι λαοί, όπως ιδιαίτερα οι αρχαίοι Αιγύπτιοι, διατηρούσαν τεράστιες αποθήκες φύλαξης αγαθών για δύσκολες περιόδους. Ομοίως και στην αρχαία Αθήνα, υπήρχαν αποθήκες φύλαξης σίτου και άλλων αγαθών, όπως στο Πομπείο, κατά αναφορά του Δημοσθένη, καθώς και στον Πειραιά. Ο Ησίοδος είναι ο αρχαιότερος που εξήρε ιδιαίτερα το πνεύμα της αποταμίευσης και τη σημασία του, τονίζοντας  ( αν καταθέτεις λίγα – λίγα και αυτό κάνεις ακατάπαυστα, θα πετύχεις μέγα έργο).

Διαβάσαμε το παραμύθι……20171101_134153 20171101_143649του Αντώνη Παπαθεοδούλου και της Μυρτώ Δεληβοριά.Ένα  ιδιαίτερο βιβλίο  με το οποίο ο πειρατής ήρωας του μας έμαθε  ότι τους Θησαυρούς της Ζωής μας τους φτιάχνεις ….δεν τους βρίσκεις!!!!!

και δουλέψαμε ατομικά και ομαδικά…… 

BeFunky Collage 2 20171103_155855 20171106_135148

Κάναμε πολλές δραστηριότητες σχετικές με το θέμα!!!

20171101_152842 20171101_152908 20171101_152812 20171101_152818 

Μιλήσαμε για το έθιμο της νύφης με τα χρήματα 20171101_143815

Διαβάσαμε και άλλα παραμύθια σχετικά…..20171102_132625 20171101_155542 20171101_152827 και τα αποδώσαμε εικαστικά….BeFunky Collage

Ωστόσο, λόγω της σημασίας αυτής της  ημέρας, θα προσπαθήσουμε να κάνουμε την αποταμίευσή λίγο πιο προσβάσιμη, με μερικές χρήσιμες συμβουλές όσο κι αν δυσκολευόμαστε :

  • Οργανώστε τα έσοδα και τα έξοδα σας: Υπολογίστε πόσο είναι το μηνιαίο σας εισόδημα και στη συνέχεια ποια είναι τα πάγια έξοδα σας, για παράδειγμα το ενοίκιο σας, λογαριασμούς ή αν έχετε κάποιο δάνειο. Αφού καλύψετε τις μηνιαίες σας υποχρεώσεις, τότε θέστε προτεραιότητες για την κάλυψη των υπόλοιπων αναγκών σας και αφήστε στην άκρη ένα μικρό ποσό.
  • Ορίστε ένα στόχο: Βάλτε ένα βραχυπρόθεσμο στόχο π.χ. να πάτε ένα ταξίδι ή πιο μακροπρόθεσμους στόχους όπως μία μεγάλη αγορά αγορά. Εκτιμήστε το κόστος του και δείτε πόσα χρήματα μπορείτε να αφήνετε στην άκρη για αυτό το σκοπό. Τα χρήματα αυτά ξεχάστε τα, σαν να μην υπάρχουν.
  • Αλλάξτε τις συνήθειες σας περιορίζοντας τα έξοδα: Μην χρησιμοποιείται το αμάξι στις κοντινές αποστάσεις, αντί αυτού περπατήστε.Έτσι, κάνετε καλό όχι μόνο στην τσέπη, στην υγεία σας άλλα και στο περιβάλλον.
  • Με αφορμή την 31η Οκτωβρίου, Παγκόσμια Ημέρα Αποταμίευσης, ο Αισώπειος μύθος« Ο τζίτζικας και ο μέρμηγκας» b163835 1.Ο-ΤΖΙΤΖΙΚΑΣ-ΚΙ-Ο-ΜΕΡΜΗΓΚΑΣείναι ο πιο επίκαιρος για τους μικρούς μας φίλους! Ο τζίτζικας ολημερίς καθόταν και τραγουδούσε, ενώ ο μέρμηγκας δουλεύει σκληρά και αποταμιεύει σπόρους στη μικρή του φωλιά για να περάσει το χειμώνα. Οι δυο αυτοί φίλοι αποτελούν ένα εξαίρετο παράδειγμα για να δώσουμε στα παιδιά να καταλάβουν την έννοια της μεθοδικότητας και της προνοητικότητας.Η αγορά ενός όμορφου κουμπαρά στο παιδί σας είναι η τέλεια ευκαιρία για να κάνετε μια συζήτηση για το τι σημαίνει «αποταμιεύω», καθώς είναι σημαντικό τα παιδιά να έχουν το δικό τους χαρτζιλίκι από μικρά και να μάθουν να το διαχειρίζονται σωστά.
  • Άλλωστε η έννοια της εξοικονόμησης αποτελεί σήμερα ορόσημο για τα σύγχρονα νοικοκυριά.Τα παιδιά καθημερινά ακούν για την οικονομική κρίση και το θέμα αυτό μονοπωλεί τις οικογενειακές συζητήσεις. Ωστόσο, η κάθε ηλικία είναι διαφορετική για την κατανόηση της έννοιας των χρημάτων, της ακρίβειας και της ανταλλαγής. Το πρώτο βήμα είναι να μπορεί να αρχίσει να αναγνωρίζει τα χρήματα και να τα ξεχωρίζει και αυτό μπορεί να γίνει μέσω διαφόρων παιχνιδιών. Το παιχνίδι MONOPOLI……. πάντα ήταν ένας εύκολος και διασκεδαστικός τρόπος μάθησης.
  • To παίξαμε και μεις….. 
  • Ο ρόλος τον γονιών σε όλη αυτήν την διαδικασία «οικονομικής διδασκαλίας» είναι ουσιαστικής σημασίας, καθώς είναι αυτοί που αποτελούν το πρότυπο. Ο τρόπος που διαχειρίζεστε τα χρήματα αλλά και η σχέση σας με αυτά υιοθετείται από τα παιδιά σας μέσω της παρατήρησης και της μίμησης. Από την άλλη, όμως, χρειάζεται προσοχή και μέτρο καθώς η αποταμίευση είναι μια έννοια τόσο ευαίσθητη που αν δεν την κάνουμε σωστά, τότε μπορεί να αλλάξει πρόσωπο κι από καλή αποταμίευση να μεταμορφωθεί σε τσιγκουνιά, φιλαργυρία, μιζέρια και κακομοιριά.

Σκοπός είναι να μεταφυτεύσουμε στα παιδιά μας μια σωστή σχέση με το χρήμα και, με πνεύμα οικονομίας και προνοητικότητας, να δείχνουμε ότι δεν πρέπει να κάνουμε αποταμίευση, για να ικανοποιήσουμε τη φιλαργυρία μας, αλλά για να ικανοποιούμε τις ανάγκες μας και να εκπληρώνουμε τα όνειρα μας.

———————————

Αποταμίευση σημαίνει να περιορίζουμε την κατανάλωση του σήμερα, για να μπορούμε να αντιμετωπίζουμε τις ανάγκες του αύριο…Ο άνθρωπος από τότε που εμφανίστηκε στη γη, είχε το ένστικτο της αυτοσυντήρησης και αυτό τον οδήγησε στην αποταμίευση για να επιβιώσει. Η αρχή έγινε με τρόφιμα και σιγά-σιγά μέσα στους αιώνες άρχισε να αποταμιεύει και άλλα πράγματα όπως για παράδειγμα ρούχα.

    • 20171101_092321 ο σοφός λαός μας έχει επινοήσει πάρα πολλές παροιμίες με αυτό το θέμα…

    • Σταλαγματιά σταλαγματιά γεμίζει η στάμνα η πλατιάΠΑΡΟΙΜΙΕΣ ΚΑΙ ΠΑΡΟΙΜΙΩΔΕΙΣ ΕΚΦΡΑΣΕΙΣ ΓΙΑ ΤΑ ΕΝΤΟΜΑ_Σελίδα_13

    Το ίδιο κακό με τη σπατάλη είναι και η φιλαργυρία. Όταν ο τσιγκούνης άνθρωπος μαζεύει τα χρήματά του στο σεντούκι χωρίς να πιάνουν τόπο για κάποιον ή κάτι, τότε κι αυτό είναι το ίδιο κακό με τη σπατάλη. Η φιλαργυρία είναι μανία, είναι αρρώστια που προσβάλλει τον άνθρωπο, και δεν τον κάνει ωφέλιμο για την κοινωνία και για τους γύρω του.

  • Παράδειγμα ο γέρο Σκρουνζ και η τσιγκουνιά του…..Το πνεύμα των Χριστουγέννων (Εκδ. Άγκυρα)Tο θαυμάσιο μυθιστόρημα του Kαρόλου Nτίκενς που πρωτοκυκλοφόρησε το 1843 σε μια έκδοση που πραγματικά θα χαρούν οι μικροί φίλοι του βιβλίου. Kεντρικός ήρωας της ιστορίας είναι ο Eμπενέζερ Σκρουτζ, που η τσιγκουνιά του δεν έχει προηγούμενο. O Σκρουτζ δεν είναι σε θέση να ζήσει, ν” αγαπήσει, να χαρεί. Tο κύριο μέλημά του είναι πως θα ξοδέψει λιγότερα για τις ανάγκες του. Όλα αυτά μέχρι που τον επισκέπτεται το πνεύμα των Xριστουγέννων. Στη συνέχεια, όλα αλλάζουν… O Σκρουτζ ανακαλύπτει την επιτυχία, τη γαλήνη και την αγάπη. Kαταλαβαίνει ότι τίποτε δεν είναι πιο πολύτιμο απ” αυτά τα συναισθήματα. Mπορούμε να πούμε ότι »Tο Πνεύμα των Xριστουγέννων» αποτελεί έναν ύμνο στη χαρά της ζωής και στην αγάπη.8726_b
  • Στην Ελλάδα η ημέρα αυτή άρχισε να εορτάζεται από το 1936.Μετά τον Δεύτερο Παγκόσμιο Πόλεμο, η «Παγκόσμια Ημέρα Αποταμίευσης »  συνεχίστηκε και έφτασε στο απόγειο της δημοτικότητάς της  κατά τα έτη μεταξύ 1955 και 1970. Έγινε μια πραγματική παράδοση σε ορισμένες χώρες. Και φυσικά απόκτησαν και τα σύμβολά τους.  Στην Αυστρία, για παράδειγμα, η επίσημη μασκότ της εξοικονόμησης, η λεγόμενη «Sparefroh» έφτασε σε τέτοια δημοτικότητα που δόθηκε  από τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας το όνομα ενός δρόμου για χάριν της. Στη δεκαετία του 1970, η «Sparefroh-Journal», έγινε ένα εκπαιδευτικό περιοδικό για τους νεότερους ανθρώπους που κατέληξε σε κυκλοφορία 400.000 αντιτύπων.25772 435px-Heinz_Traimer_Wien_Sparkasse_Sparefroh_01
  • Το δικό μας πασίγνωστο γουρουνάκι γεννήθηκε σαν ιδέα επειδή από πάντα ήταν  σύμβολο αφθονίας και ευημερίας, ιδιαίτερα στην Ευρώπη. Πριν από τη βιομηχανική επανάσταση, οι αγροτικές οικογένειες στην Αγγλία, στη Γαλλία ή στη Γερμανία είχαν τη συνήθεια να κρατούν κατά μέρος ένα γουρουνάκι, για να μπορούν να το πουλήσουν σε περίπτωση οικονομικής ανάγκης. Έτσι οι πρώτοι κουμπαράδες απέκτησαν το σχήμα του γουρουνιού για να συμβολίσουν το προνοητικό πνεύμα εγκράτειας και αποταμίευσης.Από την αρχαιότητα, τα γουρούνια ήταν ιδιαίτερα αγαπητά , αν και  στις διαβόητες δίκες ζώων, τον Μεσαίωνα, εννιά στις δέκα φορές κατηγορούμενος ήταν γουρούνι. Κατά τον Μεσαίωνα επικρατούσε η αντίληψη ότι, αν έχεις στην κατοχή σου ένα γουρούνι (σύμβολο γονιμότητας, δύναμης και ταχύτητας), δεν θα πεινάσεις ποτέ.saving-640x434Ωστόσο, εικάζεται ότι οι πήλινοι κουμπαράδες-γουρουνάκια έκαναν την εμφάνισή τους –μάλλον κατά λάθος- αρκετά αργότερα, στην Αγγλία, γύρω στα τέλη του 18ου αιώνα. Τότε, κατασκευάζονταν από πηλό κάποια δοχεία με την ονομασία pygg jars. Όταν λοιπόν ζητήθηκε από κάποιον τεχνίτη να κατασκευάσει ένα pygg jar, αυτός, λόγω ομοηχίας με τη λέξη «pig», δημιούργησε έναν κουμπαρά-γουρουνάκι.
  • Θαυμάστε τους δικούς μας……….BeFunky Collage 1Στην Ελλάδα ο κουμπαράς πρωτοεμφανίζεται από το Ταχυδρομικό Ταμιευτήριο τον Αύγουστο του 1934 και πολύ γρήγορα γίνεται το αγαπημένο σύμβολο της παιδικής αποταμίευσης.20171101_152834

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Μουσείο Επιστημών και Τεχνολογίας -Ρώτα τον Αμπού να σου πει με το νερό τι τρέχει…2024

Παραλάβαμε τη Μουσειοσκευή <<Ρώτα τον Αμπού να σου πει με το νερό τι τρέχει…>> από το ΜΕΤ (Μουσείο Επιστημών και Τεχνολογίας)-Σ...