Πληροφορίες

Η φωτογραφία μου
ΠΑΤΡΑ, ΑΧΑΙΑ, Greece
Πολυαγαπημένα μας παιδιά και γονείς,αγαπητοί συνάδελφοι ... Ονομάζομαι Παγανιά Γεωργία ,Νηπιαγωγός και προϊσταμένη του 15ου Νηπιαγωγείου Πατρών. Το 15ο Νηπιαγωγείο Πατρών βρίσκεται στην Μαιζώνος 26 ΤΚ 26223 στο κέντρο της πόλης. Λέγεται και Στρούμπειο και συστεγάζεται με το 2ο Δημοτικό σχολείο Πατρών. Το Στρούμπειο είναι ένα από τα ιστορικότερα σχολεία των Πατρών με την ίδρυση του να χρονολογείται το 1883.

Παρασκευή 4 Σεπτεμβρίου 2020

«Ο Κύριος Δεντρούλης τακτοποιεί τα φύλλα του».

 


Δραστηριότητα πρακτικής άσκησης της φοιτήτριας του ΤΕΕΑΠΗ Πατρών 2019

Στοιχεία φοιτήτριας:

Όνομα/Επώνυμο: Αντωνία Πετροπούλου

Έτος: 4ο, Α.Μ.: 1053450

«Ο Κύριος Δεντρούλης τακτοποιεί τα φύλλα του»

Στόχος δραστηριότητας:

Η συγκεκριμένη δραστηριότητα σχεδιάστηκε με σκοπό να κατανοήσουν τα παιδιά την έννοια του μοτίβου, να αναγνωρίσουν ένα συγκεκριμένο μοτίβο και να το αναπαράγουν.

Υλικά που χρησιμοποιήθηκαν:

  • Κύριος Δεντρούλης (ένα δέντρο χωρίς φύλλα σχεδιασμένο σε χαρτόνι )
  • Ένα χαρτί Α4, στο οποίο έχουμε κόψει και κολλήσει δύο κίτρινα τετράγωνα, δύο κόκκινα και ένα καφέ, το οποίο θα χρησιμοποιηθεί ως βοηθητικό υπόμνημα για να συνθέσουν τα παιδιά το μοτίβο
  • Ένα χαρτί του μέτρου, με σχεδιασμένα κλαδιά σε αριθμό όσα και τα παιδιά της τάξης
  • Πέντε χάρτινοι κύκλοι, οι οποίοι θα χρησιμεύσουν σαν βήματα που θα οδηγούν τα παιδιά προς το χαρτί του μέτρου
  • Ταινία διπλής όψης
  • Μια κόλλα

 

Περιγραφή δραστηριότητας:
Η δραστηριότητά μας ξεκίνησε συγκεντρώνοντας τα παιδιά στην γωνιά της παρεούλας όπου τους παρουσιάσαμε τον κύριο Δεντρούλη και συζητήσαμε μαζί τους γι’ αυτόν.

Ο κύριος Δεντρούλης

Συγκεκριμένα, ρωτήσαμε τα παιδιά αν αναγνωρίζουν τι είναι αυτό για ποιο λόγο δεν έχει φύλλα στα κλαδιά του και στην συνέχεια τους αφηγηθήκαμε μια ιστορία για τον κύριο Δεντρούλη, η οποία ήταν η εξής:

Μια φορά και έναν καιρό, σε έναν βάλτο ζούσε ο κύριος Δεντρούλης  ο οποίος ήταν πάντα πολύ χαρούμενος και ευτυχισμένος, τα φύλλα του ήταν καταπράσινα και τα κλαδιά του γερά. Όμως, από τις πρώτες μέρες του φθινοπώρου τα φύλλα του άρχισαν να αλλάζουν χρώμα. Κάποια έγιναν κόκκινα, άλλα κίτρινα και άλλα καφέ. Μια μέρα, ξέσπασε τρομερή κακοκαιρία και φύσηξε δυνατός αέρας. Ήταν τόσο δυνατός που έριξε όλα τα φύλλα από τα κλαδιά του κύριου Δεντρούλη και τα σκόρπισε στον βάλτο. Ο κύριος Δεντρούλης στεναχωρήθηκε τόσο πολύ που άρχισε να κλαίει. Όμως για καλή του τύχη τον άκουσαν οι φίλοι του τα βατραχάκια από τις γύρω λιμνούλες, που του έκαναν παρέα και προσφέρθηκαν να τον βοηθήσουν να βρει τα φύλλα του. Ο κύριος Δεντρούλης τους εξήγησε ότι τα φύλλα του για να μπουν σωστά στα κλαδιά του θα πρέπει να τοποθετηθούν σε μια συγκεκριμένη σειρά (ένα μοτίβο). Λοιπόν βατραχάκια ας πιάσουμε δουλειά…


 Τελειώνοντας την ιστορία μας, ρωτήσαμε τα παιδιά αν θα ήθελαν να γίνουμε εμείς τα μικρά βατραχάκια και να βοηθήσουμε τον κύριο Δεντρούλη να βάλει τα φύλλα του και πάλι πίσω στα κλαδιά του. Σε αυτό το σημείο παρουσιάσαμε τα φύλλα του κύριου Δεντρούλη τα οποία είχαμε κόψει σε κόκκινο, καφέ και κίτρινο χαρτόνι και τα σκορπίσαμε στην τάξη όπως ακριβώς θα έκανε και ο αέρας.

Τα φύλλα του κύριου Δεντρούλη σκορπισμένα στην τάξη

Έπειτα, τοποθετήσαμε στο πάτωμα το χαρτί του μέτρου στο οποίο είχαμε ζωγραφίσει κλαδιά δέντρου και στο οποίο θα έπρεπε τα παιδιά να τοποθετήσουν τα φύλλα του κύριου Δεντρούλη και τους πέντε χάρτινους κύκλους με ταινία διπλής όψης, σαν βήματα, οι οποίοι οδηγούσαν στο χαρτί του μέτρου.

Τους είπαμε ακόμη, ότι το παιχνίδι μας θα έχει κάποιους βασικούς κανόνες οι οποίοι ήταν οι εξής: πρώτων, τα φύλλα του κύριου Δεντρούλη θα έπρεπε να τοποθετηθούν σε μια συγκεκριμένη σειρά όπως θα ήθελε εκείνος και γι’ αυτόν τον λόγο μας είχε στείλει και μια μικρή βοήθεια, δεύτερον κάθε παιδάκι θα έπρεπε να μαζέψει μόνο ένα φυλλαράκι σε όποιο χρώμα ήθελε και τρίτον το παιδί που θα σηκώνεται να κολλήσει το φυλλαράκι του θα πρέπει να ακολουθεί την διαδρομή προς τα «κλαδιά» πηδώντας σαν βατραχάκι.

Το μοτίβο του κύριου Δεντρούλη

Επίσης, για να διευκολύνουμε τα παιδιά, όταν μάζεψαν τα σκόρπια φύλλα από την τάξη και γύρισαν πίσω στην παρεούλα, τα χωρίσαμε σε ομάδες και έτσι τα παιδάκια με τα κόκκινα φύλλα κάθισαν στα δεξιά παγκάκια, τα παιδάκια με τα κίτρινα φύλλα κάθισαν στα μεσαία παγκάκια και τα παιδάκια με τα καφέ φύλλα κάθισαν στα αριστερά παγκάκια.

Κρατώντας στο χέρι μας το χαρτί με το μοτίβο που μας είχε δώσει ο κύριος Δεντρούλης, δείξαμε στα παιδιά το πρώτο χρώμα φύλλου που έπρεπε να τοποθετήσουν στο πρώτο κλαδί και ένα παιδί από την κόκκινη ομάδα σηκώθηκε και πηδώντας σαν βατραχάκι πήρε την κόλλα του και κόλλησε το φύλλο του στο πρώτο κλαδί. Στην αρχή βοηθούσαμε τα παιδιά να κάνουν σωστά το μοτίβο, αλλά στην συνέχεια το επαναλάμβαναν μόνα τους και σηκώνονταν με τη σειρά να κολλήσουν τα φύλλα τους στα κλαδιά του κύριου Δεντρούλη.

  

Τα παιδιά κολλάνε τα φύλλα στα κλαδιά του κύριου Δεντρούλη

Η δραστηριότητά μας έκλεισε όταν όλα τα φύλλα είχαν τοποθετηθεί στα κλαδιά του κύριου Δεντρούλη σύμφωνα με τις οδηγίες του και κάπως έτσι τον αποχαιρετήσαμε ευχαριστώντας τα παιδιά για την πολύτιμη βοήθειά τους.

Το τελικό μας αποτέλεσμα

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Μουσείο Επιστημών και Τεχνολογίας -Ρώτα τον Αμπού να σου πει με το νερό τι τρέχει…2024

Παραλάβαμε τη Μουσειοσκευή <<Ρώτα τον Αμπού να σου πει με το νερό τι τρέχει…>> από το ΜΕΤ (Μουσείο Επιστημών και Τεχνολογίας)-Σ...